Er zijn natuurlijk talloze interieurstijlen die mooi zijn, gezellige knusheid bieden en/of strak en modern zijn. Toch is er maar één stijl waarin deze elementen allemaal samen kunnen komen en daarbij ook nog eens praktische eenvoud biedt: de industriële interieurstijl!
Praktisch en functioneel
Een industriële stijl kenmerkt zich door strakke vormgeving, simpele maar sterke materialen, goede kwaliteit en bedrieglijke eenvoud. Less is more! Geen tierelantijntjes of nutteloze accessoires. Die hebben niets te zoeken in een huis met een industriële inrichting. Want dat is niet praktisch en functioneel. En juist daar draait het om.
Industriële materialen
Heb je je huis industrieel ingericht of wil je dit gaan doen, dan kan een industriële eettafel niet ontbreken. Immers, een eettafel is nuttig en functioneel. Robuuste materialen zijn uiterst geschikt voor industriële tafels. Denk aan metaal of RVS, maar ook een stevige houtsoort kan prima dienst doen. Een combinatie van deze materialen is ook prima. Glas kan ook, maar dan wel dik veiligheidsglas. Want industriële meubelstukken moeten boven alles veilig zijn.
Industriële afmetingen
De grootte die je kiest voor je industriële tafel is deels afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Is de industriële tafel bedoeld als centraal punt in je woonkamer, dan kan je er voor kiezen om ook in een kleinere ruimte, een grote tafel te kiezen. Juist in een industriële setting is zo’n grote eettafel dan een echte eye catcher en wordt ook direct duidelijk waar zich het hart van het huis bevindt. Niet de televisie, maar de eettafel.
Industriële vormen
Hoewel de voorkeur vaak uitgaat naar rechthoekige of vierkante tafels, kan je ook kiezen voor ronde industriële tafels. Zolang de uitvoering maar degelijk en stevig is. Er zijn eigenlijk geen regels met betrekking tot de vorm van een industriële (eet)tafel. Zorg voor stoelen met een contrasterende vorm. Dus heb je een ronde tafel, schuif dan stoelen aan met een zitting met rechte vormen. Heb je voor een vierkante of rechthoekige tafel gekozen, kies dan stoelen met een rondere vorm. Dit is uiteraard geen wet, maar het geeft een uitdagende twist aan het eetgedeelte.
Industriële kleuren
Wat kleur betreft ben je met een industriële inrichting wel enigszins beperkt tot grijs, wit, zwart en eventueel accenten in de primaire kleuren (blauw, rood, geel). Andere harde kleuren kunnen uiteraard ook, maar in een industrieel interieur is echt geen ruimte voor pastels. Misschien kom je nog wel weg met taupe, maar lila, zachtroze of abrikoos is echt not done. De grote uitzondering op dit verhaal is natuurlijk kunst. Omdat de basis niet zo heel kleurrijk is, past kleurrijke kunst uitstekend binnen een industrieel ingericht huis.
Industriële functionaliteit
Waar het in een industrieel interieur om draait is uiteraard de functionaliteit. Kies je voor accessoires, dan moet je echt zorgen dat deze ook een functie hebben. Heb je een leuk industrieel bijzettafeltje met open draadwerk als poten, dan kan deze tevens prima dienst doen als lampenkap als je er een lamp zonder kap onder plaatst. En zo kan je spelen met diverse attributen. Maar met mate, want als je teveel ongebruikelijke combinaties maakt, dan verliezen zij hun bijzonderheid en doen ze afbreuk aan de industriële uitstraling die je voor ogen had.
Industriële afwerking
Laat je niet verleiden tot de aanschaf van half afgemaakte meubelstukken die het predicaat “industrieel” dragen. Een industrieel meubel kan eenvoudig zijn, maar is nooit slecht afgewerkt. De bedrieglijke eenvoud gaat altijd gepaard met een zorgvuldige afwerking. Hoogwaardig en veilig materiaal is een absolute must binnen een industrieel interieur.
Geef een reactie