De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) is een wet die voorschrijft dat je elk jaar een overzicht ontvangt van de waarde van je woning en/of andere onroerende zaken. De gemeente waar je woont is verantwoordelijk voor het bepalen van de WOZ-waarde. Zij stuurt je elk jaar rond maart een zogenaamde WOZ-beschikking. Wat veel mensen niet weten, is dat een WOZ bezwaar mogelijk is. Het kan immers zijn dat de waarde van de WOZ te hoog is ingeschat door de gemeente. Dit heeft directe impact op de belastingen en heffingen die je betaalt. Het betreft hier bijvoorbeeld de loonheffing, onroerende zaakbelasting, rioolheffingen, waterschapsbelasting en eigenhuisforfait. Als je WOZ waarde hoger wordt, stijgen ook je belastinguitgaven. Een WOZ bezwaar kan dus erg interessant zijn, zeker als je redenen ziet waarom de WOZ waarde naar beneden bijgesteld moet worden.
Wanneer is een WOZ bezwaar zinvol?
Veel gemeenten bepalen de WOZ op basis van een geautomatiseerd proces. Enkele bepalende factoren hierbij zijn de ligging van de woning, de grootte/inhoud van het pand en verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Als peildatum wordt 1 januari van het vorige jaar gehanteerd. Als je echter redenen ziet waarom de WOZ-waarde lager moet zijn, dan kun je een WOZ bezwaar indienen. Deze redenen hebben meestal te maken met de staat van de woning of omgevingsfactoren. Te denken valt bijvoorbeeld aan een verbouwing, aangetroffen asbest, een verouderde badkamer of keuken, achterstallig onderhoud, een teruglopende buurt of een nabijgelegen windmolenpark. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de WOZ-waarde. Als jij te maken hebt met dit soort factoren, dan kun je deze aangeven richting de gemeente en heb je grote kans dat de WOZ waarde naar beneden wordt bijgesteld.
Hoe dien je een WOZ bezwaar in?
Als je gegrond argumenten hebt om een WOZ bezwaar in te dienen, dan kun je dit doen bij de gemeente. Het is daarbij wel van belang dat je het bezwaar indient binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. Als je zelf de kennis of de tijd niet hebt voor een dergelijke procedure, neem dan een gespecialiseerde partij in de arm. Zij neemt de gehele bezwaarprocedure voor je uit handen. Indien gewenst kan een gecertificeerd taxateur je helpen met het controleren van de juistheid van de WOZ-beschikking. Deze partij kan je derhalve ook adviseren over het nut van een WOZ bezwaar. Je zult begrijpen dat de kans op een succesvolle bezwaarprocedure aanzienlijk toeneemt als je deze samen afloopt met een professional. In veel gevallen is dit zelfs op basis van No Cure No Pay. Met andere woorden: als je bezwaar wordt afgewezen, kost het je ook niks.
Wat moet je ervoor doen?
Een bezwaar indienen met een gespecialiseerde partij is feitelijk erg eenvoudig. Het enige wat ze van je nodig heeft zijn enkele gegevens en de WOZ-beschikking. Op basis van deze gegevens kan je contactpersoon vervolgens inschatten of een bewaar enige kans van slagen. Mocht dit het geval zijn, dan bespaar je al snel geld, zonder dat dit je enige tijd kost!
Geef een reactie