Er verschijnen steeds meer echte portieken in de voortuinen van pas gebouwde huizen. De architecten en bouwers voldoen daarmee aan de wensen van de kopers in een nostalgische trend naar het verleden. Portieken maken van een gewone voordeur een toegang.
Ook bij verbouwingen zien we steeds meer klassieke portieken met stevige buitendeuren. Klassieke buitendeuren, met veel en stevig hang- en sluitwerk zichtbaar ten toon gesteld passen het bet bij deze stevige, robuuste portieken.
Koperen of gietijzeren deurknoppen en een klein ruitje met dik spiegelglas, zichtbare scharnieren en een extra groot slot is niet genoeg om van een gewone deur een klassieke voordeur te maken.
De bijzondere portieken zorgen ook steeds vaker voor een bijzondere maat voordeur. Als je een op maat gemaakte voordeur moet gaan kopen ben je in de meeste gevallen meer geld kwijt dan de schattingen voor het project toelaten.
Bij de keuze van het basishout ben je redelijk vrij. De vraag is alleen hoe dicht je bij een originele voordeur wilt blijven. Eikenhout is natuurlijk de eerste keuze, maar met de moderne verven en lakken kun je aan bijna elke houtsoort een eikenhouten gezicht geven.
De mogelijkheden
Ben je zelf een goede timmerman of meubelmaker dan bouw je natuurlijk je eigen deur. Maar eikenhout is een heel bijzonder materiaal met redelijk weinig krimp of rek door temperatuurverschillen, in vergelijking met andere houtsoorten. Het opbouwen van een goede voordeur is bovendien vakwerk. Daarom is het verstandig een specialist in te schakelen.
Bij het ontwerp kun je wel je eigen inspiratie-sappen laten vloeien. Een eiken toegang die lijkt op ons beeld van een kasteelpoort, met dubbele deuren en grote, gietijzeren kardinalen als scharnieren. Twee grote, handzame deurknoppen en een slot dat goed te zien is. Opgebouwd uit planken en met een venster, de klassieke voordeur is geboren.
Niet ieder portiek heeft ruimte voor de prachtige, dubbele deuren.
Misschien moet je op zoek naar een lichtere uitvoering. Een enkele voordeur.
Hoe maak je een enkele, klassieke buitendeur?
Het gaat om beeldvorming, hoe de voordeur in het portiek er uit gaat zien. Een deur die net iets breder is dan normaal, met een ronde top wordt al gauw een klassieke voordeur. Maak je met smalle balkjes een frame, tien centimeter kleiner dan de deur zelf. Een of twee balkjes die het geheel in drie delen verdeeld en de klassieke voordeur staat.
Een dergelijk eenvoudiger uitgave moet je natuurlijk schilderen in groen of wijnrood en afwerken met koperen hang en sluitwerk. Maar juist omdat het een eenvoudigere uitgave is komen er opties vrij voor de zelfbouwer.
Het ontwerp moet goed zijn. Je moet rekening houden met het werken van hout, de krimp en rek door temperaturen. Ook de manier waarop het hout omgaat met vocht is belangrijk voor een buitendeur. De keuze van verf of laksoorten voor de afwerking bepalen hoe lang je voordeur meegaat. Maak dus een tekening en probeer alle maten daarin te verwerken.
De tijd heeft ook een stem
Goed gemaakte voordeuren gaan vaak langer mee dan het huis waarvoor ze gemaakt werden. Er zijn dan ook honderden manieren om een gebruikte klassieke voordeur een nieuw leven te geven. Als tafelblad voor de eettafel in de grote familiekeuken. Als basis voor een TV meubel of als hoofdbord van het bed. Met andere woorden, gooi ook de oude voordeur niet zomaar weg.
Bron: 123verbouwen.nl
Geef een reactie