Al enkele jaren is een industrieel interieur een zeer populaire woontrend. Verwijzend naar de oude fabriekshallen uit de 19e en 20e eeuw, wordt er bij een industrieel interieur gebruik gemaakt van vooral ruwe bouwmaterialen. Geen strak afgewerkte muren meer, maar de bakstenen muur mag getoond worden. Ook leidingen hoeven niet verborgen te worden en mogen langs de muur lopen. Meubels bestaan overwegend uit robuuste en ruwe houtsoorten eventueel gecombineerd met metaal.
En de vloer? Ook die moet in industriële stijl en dat kun je bereiken door de vloer een betonlook te geven. De beste manier op dat te bereiken is door het leggen van een gietvloer.
Wat is een gietvloer?
Een gietvloer kan rechtstreeks worden aangebracht op een dragende vloer. Dit vindt plaats door een vloeibaar mengsel over de dragende vloer uit te gieten. Het gegoten mengsel kan afhankelijk van de gekozen gietvloer verschillen. Soms is het een combinatie tussen cement en bindmiddelen, soms beton. Welke soort gietvloer er ook gekozen wordt, doordat de vloer gegoten wordt, ontstaat er een prachtige egale en naadloze vloer.
De voordelen van een gietvloer
Een gietvloer is de beste manier om een industriële vloer met betonlook te bereiken. Maar er zijn nog enkele voordelen waarvan je kunt profiteren.
- Een groot voordeel is het gemakkelijke onderhoud van een gietvloer. Doordat een gietvloer naadloos is gelegd kan er geen vuil ophopen in naden en voegen. Enkel stofzuigen en dweilen is voor het dagelijkse onderhoud van de vloer voldoende.
- Een gietvloer is maar enkele millimeters dik. Als je in de toekomst een andere vloer wilt, dan kan de gietvloer prima als ondergrond dienen zonder dat je het hoeft te bewerken.
- Een gietvloer is waterdicht. Daarom is de gietvloer niet alleen geschikt voor in de woonkamer, maar kan het door de gehele woning gelegd worden inclusief de badkamer.
- Een gietvloer is uitstekend te combineren met vloerverwarming.
- Voor een industriële uitstraling zal een grijze gietvloer het beste de betonlook weergeven. Maar desgewenst kan een gietvloer in vele andere kleuren worden gekozen.
Soorten gietvloeren
Er bestaan verschillende soorten gietvloeren. Elke soort gietvloer heeft bepaalde eigenschappen en zijn voor- en nadelen.
Polyurethaan (PU) gietvloer
Een zeer ideale gietvloer voor in de woonkamer is de polyurethaan gietvloer. Polyurethaan is een kunststofsoort met harde eigenschappen, maar is ook elastisch. Polyurethaan als hoofdbestanddeel in een gietvloer zorgt ervoor dat de vloer hard genoeg, maar ook enige flexibiliteit kent. Hierdoor is er geen kans op scheuren in de vloer. Een PU gietvloer is daarom ook goed te leggen op een minder egale ondergrond.
Een PU vloer is vloeistofdicht en kan daarom ook in de natte ruimtes in een woning worden gelegd. Doordat de vloer licht elastisch is, zal het ook prettig en warm zijn om met blote voeten over de vloer te lopen. Helemaal comfortabel wordt het het als je vloerverwarming aanbrengt, want dit kan een PU gietvloer goed hebben. Je hebt ook een grote keuze in kleuren en je kunt meerdere kleuren gebruiken. Daarnaast is er nog de keuze voor een hoogglans of een matte uitvoering van de PU gietvloer.
Epoxy gietvloer
Een epoxy gietvloer kan ook in de woonkamer worden gelegd, maar je zult deze vloer veel vaker tegenkomen in industriële omgevingen. Epoxy is namelijk een zeer harde kunststofsoort, wat de vloer zeer hard maakt. Een nadeel hiervan is dat een epoxy gietvloer hierdoor minder elastisch is. Als de ondergrond dan ook niet volledig stabiel is, is er meer kans dat er scheuren in de vloer ontstaan.
Naast het feit dat een epoxy gietvloer zeer hard is, is de vloer ook volledig vloeistofdicht en is het zelfs bestand tegen bepaalde zuren en chemicaliën. In tegenstelling tot een PU gietvloer kan een epoxy gietvloer in meer kleuren en bewerkingen worden afgewerkt. Zo kun je de gietvloer voorzien van een fraai motief, speciale effecten of glitter. Dit zal in de woonkamer een bijzonder effect geven.
Geef een reactie