Een industrieel design. Het zit al in de naam: “industrieel”. Vaak geassocieerd met kil en grauw, maar dat is al lang niet meer het geval. De industriële stijl wint ieder jaar verder aan populariteit. Het is een strakke stijl, die toch ook gezellig kan zijn. Daarnaast is de industriële stijl in veel gevallen ook nog eens praktisch.
We zien het daarom steeds vaker: thuis, maar ook in publieke ruimtes. Drie voorbeelden van de toepassing van een mooie industriële stijl.
1. Een gietvloer is de basis voor een industrieel design
De gietvloer werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de industrie en grote winkelruimtes. Een gietvloer wordt, zoals de naam al doet vermoeden, vloeibaar gegoten en hardt vervolgens uit.
Een gietvloer is in principe per definitie stevig, krasvast en strak. Afhankelijk van het materiaal verschilt de hardheid en ook het gevoel dat de vloer biedt. In de industrie en winkels wordt doorgaans voor een epoxyvloer gekozen. Dit is de meest harde vorm van een gietvloer, maar meestal minder geschikt voor een woonruimte.
In veel appartementencomplexen wordt in publieke ruimtes een tussenvorm geplaatst. Dat heeft verschillende voordelen: het oogt strak en netjes, maar is ook erg onderhoudsvrij. Voor de gemiddelde VvE (beheerder) is dat een prettige bijkomstigheid: er zijn weinig kosten verbonden aan onderhoud, waardoor meer vrij komt voor andere verbeteringen en onderhoud. Tegelijkertijd doet het niet af aan de uitstraling van de publieke ruimte.
In woonhuizen wordt vaak gekozen voor een zachtere versie die ook op blote voeten of sokken prettig aanvoelt. Tegelijkertijd is ook deze vorm nog stevig genoeg om vrijwel onderhoudsvrij te zijn en krasbestendig te zijn.
2. Type verlichting
Een typische industriële look zit vaak ook in details. Met name de verlichting is doorgaans karakteristiek bij een industriële inrichting: veel metaal en strakke vormen.
Dat wil niet zeggen dat het ongezellig is, want uiteraard is de stijl enigszins aangepast om te passen in een woonhuis. Je hoeft dus niet te kiezen voor veel te felle bouwlampen, maar kunt wel gaan voor een minimalistisch ontwerp met metalen elementen.
Uiteindelijk bepaalt met name het type lamp of het gezellig aanvoelt en past in een woonhuis. Kies voor warme kleuren om een industriële verlichtingsstijl toch gezellig te maken voor je woonkamer.
Bij de meeste woonwinkels is er uitgebreide keuze op de lichtafdeling voor een industriële stijl. Meestal gaat het om een matte metalen kleur. Combineer grote en kleine lampen voor een mooie samenhang in het interieur. De industriële stijl dicteert niet het formaat van lampen, maar wel de stijl (strak) en kleur (vaak metaal en mat).
3. Een industrieel design met minimalisme
Bij de industriële stijl hoort ook een vorm van minimalisme. Een veel gemaakte denkfout is dat het interieur met minimalisme leeg moet zijn en er weinig objecten mogen staan. Dat is zeker niet per definitie het geval.
Minimalisme heeft binnen de industriële stijl met name betrekking tot de vorm van de objecten, niet het aantal objecten.
Wil je bijvoorbeeld een grote tafel, dan gaat het er met name om dat het niet een tafel is met enorm veel detail, maar juist een strakke, enigszins ruw ogende tafel.
Hetzelfde geldt voor zaken als fotolijstjes, planten, muurdecoratie en het meubilair: strakke lijnen met een matte kleur, maar niet perse kaal en leeg.
Geef een reactie