Steeds vaker wordt een loft aangeboden. Dat heeft én te maken met het stijgende interesse naar een dergelijke woonvorm én met het willen behouden van industriële gebouwen. Vaak hebben fabrieken een hele belangrijke rol gespeeld in een bepaalde omgeving of in een stad. Amoveren zou zonde zijn, verbouwen biedt veel meer kansen.
Een loft
Een loft is een grote ruimte waarin alles gebeurt. Stel je koopt een hele verdieping van een pakhuis en je bouwt die om tot woon- en werkruimte, dan heb je een loft. Wat ook kan is dat je een deel van een industrieel pand koopt, waarbij kenmerken van de fabriek behouden blijven, terwijl je er toch een grote, open woonruimte van maakt. Dit laatste wordt een industriële loft genoemd.
Zelf verbouwen
Een deel van een oude fabriek kopen en zelf tot loft ombouwen, is een hele klus. Je zult heel wat puincontainers zien komen en gaan en misschien heb je zelfs een bouwcontainer nodig als tijdelijke woonruimte. Daar staat tegenover dat je, als het klaar is, ook iets unieks hebt om in te wonen. Deze vorm van wonen is ooit begonnen omdat de huurlasten laag waren en is uitgegroeid tot een ware rage.
De industriële loft
Wie vaker met de trein door het land reist, ziet regelmatig oude fabrieken staan, die verbouwd worden of al verbouwd zijn tot woonruimten en winkels. Het gebouw an sich is nog steeds herkenbaar als de fabriek die het ooit was, maar de productiehallen zijn leeg en omgebouwd tot hele speciale woon- en soms ook werkruimten. Ideaal voor zelfstandigen die vanuit huis werken.
Wonen
Wie overweegt om in een industriële loft te gaan wonen, wordt met allerlei zaken geconfronteerd.
- Je hebt een bouwkundig rapport nodig over de staat van het pand.
- Je hebt tijd nodig om de ruimte te verbouwen tot een woning.
- Daarbij kan het advies of de hulp van een architect zeker helpen.
- Je moet alles, elektriciteit, water, gas en dergelijke opnieuw aanleggen.
- Nemen jullie vloerverwarming of/en plaatverwarming?
- Vaak mag je de bestaande ramen niet vervangen. Dus hoe zorg je voor goede isolatie?
- Met name in de beginperiode is het veel puin ruimen. Hoeveel puincontainers heb je nodig?
- Welke specifieke industriële kenmerken willen jullie zeker behouden en kies je voor industriële meubels zoals een industriële tafel?
- Hoe zit het met slaapkamers? En, voor de kinderen?
- Eigenlijk een startvraag: hoe groot moet de totale ruimte zijn?
Prachtig appartement
Een deel van een bedrijfspand, een fabriek of winkel verbouwen, kan een uniek appartement opleveren. Overigens geldt dat ook voor het verbouwen van een voormalig pakhuis. De herkenbare kenmerken, zoals de ramen en muren zorgen voor een hele aparte sfeer. Je moet er uiteraard wel van houden dat de muren, bijvoorbeeld, niet strak geverfd zijn en dat er stalen balken langs het plafond lopen. Waarbij ook weer geldt dat een mooi verbouwde industriële loft, voorzien van oude fabriekslampen en allerlei mooie features, heel warm en vertrouwd wordt.
Keuzes
Wie kiest voor deze woonvorm, zal goede afspraken moeten maken. Uiteindelijk is het doel om de verdieping of de ruimte zo te verbouwen en in te richten dat het een gezellige woning wordt en dat de oorspronkelijke bestemming toch herkenbaar blijft. Ga eens langs bij verbouwde bedrijfspanden, zoals in Eindhoven waar oude Philipsfabrieken verbouwd zijn. Of in Oisterwijk waar de oude Lakfabriek een geheel andere bestemming gekregen heeft. Een ander prachtig voorbeeld is de Silolocatie midden in Winterswijk of de oude Enka fabriek in Ede. Allemaal mooie voorbeelden van wat er mogelijk is voor hen die houden van een inspirerende woonvorm, zoals de industriële loft.
Geef een reactie