Je wilt al een tijdje een nieuwe keuken, maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Want waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je een nieuwe keuken wilt? In dit artikel geef ik je een stappenplan voor het kopen van een keuken.
Bepaal je budget
Voordat je gelijk aan het ontwerpen gaat, is het misschien handig om eerst te bepalen wat je aan de keuken uit wilt en kunt geven. Heb je zelf geen idee wat zoiets nou kost? Doe dan research. Bepaal ook of je de keuken zelf wilt gaan plaatsen of dat je deze wilt laten plaatsen. Het zelf plaatsen van een keuken kan een hoop kosten schelen, maar wellicht ook een hoop stress opbrengen. Wees reëel in het vaststellen van je budget en bedenk hierbij ook dat er altijd extra kosten bij kunnen komen naarmate de verbouwing gaande is. Een verbouwing gaat immers nooit zonder slag of stoot.
Schrijf je wensen op
Wanneer je je budget hebt vastgesteld, is de volgende stap om je wensen te bepalen. Ook hierin geldt, wees reëel. Ga jezelf bijvoorbeeld niet verdiepen in een exclusieve oven als daarmee je hele budget vergeven is. Over het algemeen zijn er een aantal dingen die je zult moeten bepalen op het moment dat je een keuken aan het samenstellen bent.
Opstelling
Als eerste zul je moeten bepalen hoe groot je wilt dat je keuken wordt. Hiervoor is het belangrijk om de ruimte waar de keuken moet komen goed op te meten. Vaak heb je ook wel een plattegrond van je huis met alle juiste maten, dat is helemaal handig. Vervolgens zul je moeten bedenken hoe je de keuken zou willen opstellen. Wil je bijvoorbeeld een rechte keuken, een hoekkeuken of misschien wel een keuken met een los keukenblok? Dit is het moment om het te bepalen.
Apparatuur
Nadat je globaal weet hoe je keuken eruit komt te zien, wordt het tijd om naar de indeling te kijken. Wanneer je een keukenblok met apparatuur ingebouwd wilt kopen, dan zul je nu moeten bedenken welke apparatuur je graag zou willen. Bedenk hiervoor ook de logische plekken. Zo is het vanzelfsprekend dat je een afzuigkap boven je fornuis plaatst (of deze in het fornuis verwerkt), maar ook dat je je koelkast niet onder je fornuis tekent. Wil je los apparatuur? Dan is het handig om hier in het ontwerp ruimte voor vrij te houden.
Werk en kastruimte
Nu je apparatuur is ingedeeld, houd je als het goed is nog redelijk veel ruimte over. Voor het indelen van de overige ruimte zijn twee functies belangrijk, namelijk werken en opbergen. Voor beide wil je genoeg ruimte hebben in je keuken. Bepaal dan ook wat jij fijn vindt qua ruimte en bedenk ook welke plekken daarvoor logisch zouden zijn. Zo is het bijvoorbeeld handig als je werkruimte hebt naast je fornuis.
Uitstraling
Dit is misschien wel het eerste waar je aan denkt bij het kopen van een nieuwe keuken. Om ervoor te zorgen dat je de voorgaande keuzes niet laat beïnvloeden door het plaatje wat je in je hoofd hebt, kan het goed zijn om dit pas op het laatst te doen. Bedenk in deze fase bijvoorbeeld het kleurenpalet dat je wilt gebruiken, wat voor soort blad je wilt en welk materiaal je verder wilt gebruiken.
Kies een keukenzaak
Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen en je dit misschien zelfs al hebt ingetekend, dan wordt het tijd om de juiste partijen te verzamelen. Je zult de keuken immers toch ergens vandaan moeten halen. Doe goed research naar de verschillende keukenzaken en ga met je ontwerp naar de showrooms. Laat een offerte opstellen bij verschillende keukenzaken zodat je deze kunt vergelijken. Heb je een betrouwbare en fijne partij gevonden, dan kan de verbouwing gepland worden.
Geef een reactie