Als mensen denken aan industriële stijl, associëren ze het vaak met lofts met overmaatse zwarte metalen ramen, ruw onafgewerkt hout en blootliggende bakstenen. En deze ontwerpstijlen zijn niet alleen van toepassing op stedelijke omgevingen. Dus wat maakt dat industriële stijl interieurontwerp zo levensvatbaar lijkt voor vandaag de dag en hoe krijg je het met vertrouwen voor elkaar?
Wat betekent industrieel eigenlijk?
Industriële stijl verwijst naar een no-nonsense decor dat zich laat inspireren door de verheven uitstraling van magazijnen, fabrieken en andere industriële structuren. Het decor in industriële stijl bestaat uit gestripte architectonische details, waaronder het gebruik van kale bakstenen, metalen en hout. Maar ook uit geborgen en gerecyclede materialen. Industriële stijl meubels zijn meestal slijtvast en vaak verkregen via kringloopwinkels of andere tweedehands zaken. Het grootste voordeel bij het creëren van industriële stijl woningen is dat je de mogelijkheid hebt om de look aan te passen met behulp van meubels en decor die volledig uniek zijn voor uw huis.
Redenen om te kiezen voor een industrieel ontwerp
Het industriële interieurontwerp is aangenaam flexibel. Bestaande uit voornamelijk neutrale tinten en materialen die zich richten op unieke texturen, is deze ontwerpstijl eenvoudig te realiseren met verlichting, decor, planten en meubilair.
Ondanks de eenvoud en de minimale vormgeving, slaagt de industriële stijl erin om een gedurfd statement te maken. De combinatie van modern en oud zorgt voor een groots, gelaagd en weloverwogen statement.
Het is een milieuvriendelijke benadering van het interieurontwerp omdat het het gebruik van gerecyclede of tweedehandse materialen aanmoedigt.
Er is geen behoefte aan cosmetische trucjes als het gaat om het onder de knie krijgen van industrieel interieurontwerp, omdat de nadruk wordt gelegd op het gebruik van natuurlijke, kale afwerkingen en materialen.
Waar komt de industriële stijl vandaan?
Hoewel er weinig bekend is over het ontstaan van industriële stijlinterieurs, wordt algemeen aangenomen dat de stijl zich in het begin van de 20e eeuw heeft ontwikkeld. Aan het einde van de 2e industriële revolutie wordt de trend naar globalisering duidelijker. Veel belangrijke fabrieken werden gesloten en verplaatst naar andere landen, met als gevolg dat leegstaande industriële gebouwen te lijden hadden onder verwaarlozing. Die op hun beurt een eindeloze bron van hoogwaardige materialen achterlieten om te kunnen profiteren.
In plaats van de ongerepte schoonheid van industriële gebouwen te verbergen, waren slimme architecten en huiseigenaren de eersten die industriële stijl veranderden in een voortdurende trend waarbij kale muren, architectonische details en de mechanismen van de oorsprong van het gebouw werden gevierd.
Planten in een industriële inrichting
Wanneer je denkt aan een industriële woning, denk je al snel aan staal, beton en bakstenen. En dat zijn zeker belangrijke ingrediënten van een industriële stijl. Maar in een moderne industriële woning mag het aan groen niet ontbreken. Een plant die het altijd goed doet tussen industrieel meubilair is de cactus. Een grote in een de hoek, of een kleintje op je stalen tafel. Het maakt eigenlijk niet uit. Een cactus heeft, net als staal en beton, een robuuste uitstraling en een stoere reputatie. Wat het ook goed doen zijn grote ‘lompe’ kamerplanten. Een industriële woonkamer laat zich vaak kenmerken door de grote ruimtes tussen meubilair en weinig franjes. Een lege hoek opvullen met een grote groene kamerplant past ontzettend goed in een industriële woning.
Geef een reactie